American Paint Horse

The American Paint Horse eller i daglig tale Paint kendes på det brogede (”painted”) ydre og den ofte meget muskuløse kropsbygning. Herudover er hesten kendetegnet ved stor atletisk kapacitet samt et roligt temperament.

Racen er en såkaldt ”stock horse”, der oprindeligt blev fremavlet til arbejdet med kvæg, men siden starten af 60erne, hvor de første Paints officielt blev registreret, har  racen udviklet sig meget, så den i dag især avles med henblik på anvendelse inden for én af de mange westerndiscipliner.

De fleste Paints er omkring 150-160 cm i stang, men kan være såvel højere som lavere. De ”høje” anvendes typisk til Western Pleasure og Hunter under Saddle, medens de ”lave” typisk anvendes til de mere tempofyldte som Reining samt discipliner med kvæg. 

Selvom de fleste Paint ejere i Danmark fortrinsvis rider western, har racen en alsidighed, der i lige så høj grad gør den i stand til at blive en god væddeløbshest, springhest, dressurhest eller kørehest.  Der er flere eksempler på Paints, der har opnået høje placeringer inden for de såkaldte engelske ridediscipliner. Eksempelvis i Spring ved Youth Olympic Games 2010, hvor Flash Top Hat fra Saudi Arabien, vandt bronze.

Racen har eksisteret i Danmark siden 1984. I USA er Paints en af de hurtigst voksende hesteracer, hvad angår årlig registrering af føl. På verdensplan blev der i perioden 2004-2008 i gennemsnit registreret godt 30.000 nye føl per år. Siden 1962 er der således registreret over 1.000.000 Paints på verdensplan. 

APHA, American Paint Horse Association, der registrerer racen, har hovedsæde i Fort Worth, Texas, USA på hjørnet af Mecham Drive og Paint Horse Drive.

Avlen af Paints er baseret på blodlinjer af heste registreret i American Paint Horse Association, American Quarter Horse Association (AQHA) samt heste registreret i the Jockey Club of New York eller ethvert fuldblodsregister, der er anerkendt af the Jockey Club of New York. 

Ofte støder man på den opfattelse, at en Paint er det samme som en Pinto. Det er altså en klar misforståelse, idet The Pinto Association registrerer heste af forskellig race og type. Her  er kravet til registrering relateret til "det brogede" og ikke blodlinjerne. Men det betyder samtidig, at de brogede Paints også kan registreres som en Pinto. I USA er mange Paints derfor også registreret i The Pinto Association. 

Hos APHA registreres hestene efter mønster – Overo, Tobiano eller Tovero – i kombination med farve. Ensfarvede heste, der opfylder kravet til blodlinier, men som ikke opfylder kravet til et vist minimum af ”hvide hår på farvet baggrund”,  registreres som ”Solid Paint-Bred”.

Tryk på linket herunder og læs meget mere i APHA´s color genetics guide.
 

Tobiano

Den mørke farve dækker oftest begge flanker. Aftegnene på kroppen er distinkte og regulære, medens hovedets aftegninger ofte er som på en ensfarvet hest. Benene er typisk hvide, i det mindste under knæet, og halen tofarvet.
 

Overo

Det hvide vil normalt ikke krydse ryggen mellem manke og halerod. Aftegnene er ofte irregulære og "flossede". Hovedet har typisk meget hvidt eksempelvis med form som en hjelm. Benene er typisk farvede eller med meget lidt hvidt og halen er oftest ensfarvet. 

Tovero

Er en kombination af Tobiano og Overo mønstret. Normalt er der mere hvidt
end farvet, nogle er næsten helt hvide. Normalt er aftegnene regulære og
distinkte, ofte ovale eller runde, som dækker hals, bryst og flanker. I
ansigtet er det mørke typisk dominerende omkring ørerne