Western discipliner

Nedenfor en "quick" guide til de western dicipliner, der typisk udbydes ved PHCDK show. Vi kan dog ikke garantere at alle discipliner altid blive udbudt.

Halter: Klasserne er inddelt efter køn samt hestens alder. Hestene fremvises for dommerne i grime (”Halter”) og bedømmes ud fra eksteriør og er i princippet en slags ”kåring”. Efter hver Halter kåres Grand Champion samt Reserve Champion, dvs. blandt de bedst placerede i en gruppe, kåres den samlet set bedste (Grand) og næstbedste (Reserve).


Showmanship: Disciplin fra jorden. Der gennemføres et program, hvor fremviseren skal vise sin evne til at føre hesten i skridt og trav, til at bakke, f.eks. rundt om en kegle, vende hesten samt at stille op foran dommeren. Fremviseren må på intet tidspunkt røre hesten og soignering og attitude vil blive bedømt i lighed med fremviserens evne til at showe.

Reining: Rides i galop efter et fastsat program. Programmet indeholder bl.a. spins, galopchangementer, roll backs, og sliding stops.

Western Riding: Rides efter et fastsat program og indeholder alle 3 gangarter, hvor der især lægges vægt på hestens lydighed samt evne til udføre øvelserne præcist.

Pleasure: Alle ryttere er på banen samtidig. Hesten rides i alle tre gangarter efter instruktion: walk, jog samt lope. Selvom der rides for forholdsvis løs tøjle, skal hesten være samlet. I denne klasse er det hestens gangarter og ridelighed, der bedømmes.

Hunter under Saddle: Én af de discipliner, der rides i og med ”engelsk” udstyr. ”Engelsk” udgave af Pleasure, hvor tempoet er en anelse højere.

Horsemanship: Rytterne kommer på banen enkeltvis og gennemfører et mindre program. Herefter rider alle deltagere samlet ”pleasure” . I modsætning til Pleasure er det her rytterens ridefærdigheder, fremtoning samt opstilling, der bedømmes.

Hunt Seat Equitation: Én af de discipliner, der rides i og med ”engelsk” udstyr. ”Engelsk” udgave af Horsemanship.

Hunter Hack: Én af de discipliner, der rides i og med ”engelsk” udstyr. Hesten rides i walk, trot og canter. Herudover skal der forceres mindst to spring på mellem 61 cm og 76 cm.

Working Hunter: Én af de discipliner, der rides i og med ”engelsk” udstyr. Der rides en springbane med mindst 8 spring på mellem 76 cm og 85 cm og som minimum ændring af retningen en gang.

Trail: Der rides en forhindringsbane, hvor ekvipagen f.eks. skal passere en bro, gå gennem en låge – uden at miste kontakt med lågen - træde over bomme uden at røre, bakke gennem forhindringer osv.

In Hand Trail: Disciplin fra jorden. Klasse for 1 og 2års heste, hvor fremviseren skal føre hesten gennem en forhindringsbane. En super måde at introducere en ung hest til shows.

Longe Line: Longeringsklasse for 1 og 2 års heste.Forkortelser og begreber, der anvendes ved PHCDK shows:

Mare

Hoppe

Stallion

Hingst

Gelding

Vallak

Y = Youth

Ryttere under 18 år

A = Amateur

Ryttere over 18 år, der ikke må være professionel træner eller underviser

NA = Novice Amateur

Begynder Amateur, deltagere må maksimalt have optjent 20 point. Fra 2016 må hestene rides i snaffel og 2 hænder uanset hestens alder

O = Open

Åben for alle - såvel Youth, Amateur samt personer, der er trænere og undervisere

Junior

Klasse for heste til og med det 5. år. Kan rides med 2 hænder, når der rides med snaffel eller hackamore

Senior

Klasse for heste over 6 år. Skal rides med een hånd og i stangbid

Green For begynder heste. Må rides af alle ryttere.

SPB = Solid Paint-bred

Klasser for de ensfarvede Paints

 All Breed

Klasser åbne for alle racer

 Paid warm up

Opvarmningsklasse, der ikke bedømmes

 Greener than grass

NRHA klasse for Youth og Amateur ryttere, der ikke har tjent mere end kr. 500

 Green as grass

NRHA klasse for Youth og Amateur ryttere, der ikke har tjent mere end kr. 2.500

 Non Pro

NSBA klasse åben for Youth og Amateur ryttere

 Freestyle

Ikke en officiel disciplin

 Walk

Langsom skridt

 Jog

Langsom trav

Trotl

Almindelig trav med letridning

 Lope

Langsom tretaktet galop

Canter

Almindelig galop

 Spins

Hurtige bagpartsvendinger 360 grader til begge sider

 Roll backs

Stop og 180 graders vendinger

 Sliding stops

Glidende bagparts stop

 NRHA

National Reining Horse Association. Forening for Reining ryttere 

 NSBA

National Snaffel Bit Association. Forening for især Pleasure og Hunter ryttere